Klobouky – klasika, která se vrací na scénu

Klobouky – klasika, která se vrací na scénu

Kate Middleton, Lady Gaga, Johnny Depp – co mají tyto tři celebrity společného? Všechny jsou obdivovanými módními ikonami, zároveň je módní rubriky vyzdvihují pro jejich umění nosit klobouky. Možná i ty jsou totiž špetkou tajemství jejich téměř neomylného módního stylu. Na to, co dokáže klobouk udělat s outfitem, i na to, proč mají v posledních letech takový úspěch, jsme se zeptali Kateřiny Čadové, která navrhuje a prodává klobouky na Fler.cz.

Klobouky jsou v českém prostředí mezi módními doplňky stále popelkou i přesto, že ve světové módě prožívají velký návrat. „Možná je to důsledkem socialistické uniformity, kde se každý bál poutat na sebe pozornost. I dnes člověka v klobouku potkáte jen vzácně. Slavnostní klobouky nebo fascinátory, tedy ozdobné, spíše extravagantní kloboučky plnící čistě estetickou funkci, jsou u nás stále spíše raritou,“ říká na úvod Kateřina. „I Češi, a to především mladší generace, se ale postupně v módě emancipují a snaží se najít svůj osobitý styl. A na to jsou klobouky jako dělané,“ vysvětluje z vlastní zkušenosti Kateřina Čadová.

Na začátku klobouk vyžaduje trochu odvahy. Přeci jen to je doplněk, který k nám připoutá pozornost. Ale pokud se s ním spřátelíte, bude opravdu vděčným módním doplňkem, na který nedáte dopustit.

„Pokud nejste na klobouky zvyklí, je ideální začít s barety, nebo s menšími klobouky s kratší krempou, které sluší většině žen. Ideální jsou klobouky zvonkového tvaru nebo třeba původně pánské klobouky typu fedora, tedy s krempou směřující vpředu dolů, vzadu zvednutou,“ popisuje Kateřina Čadová, jak si vybrat svůj první klobouk.

Nesmíte však zapomínat na to, že klobouk je, stejně jako třeba kabelka, pořád oděvním doplňkem a jeho volba podléhá podobným pravidlům. „Například plstěný klobouk klasického tvaru je něco jako větší kožená kabelka. Bude se hodit k většině denních outfitů a má nejen estetickou, ale i praktickou funkci.

Klobouky – klasika, která se vrací na scénu (http://blog.mapaobchodu.cz)

K modelu na party nebo oslavu je ale velká kožená kabela nevhodná; k nim spíš zvolíme ladící saténové nebo štrasové psaníčko. Pro výběr klobouku uplatníme stejná kritéria. Saténové klobouky nebo fascinátory doplněné peřím budou určitě vhodnějším doplňkem,“ shrnuje základní klobouková pravidla Kateřina Čadová.

A když jsme u pravidel, je třeba zmínit i etiketu související s nošením klobouků, tedy především to, kdy je třeba klobouky odložit a kdy mohou na hlavě zůstat.

„Klobouky na každodenní nošení, které mají ochrannou funkci, ať už jsou proti slunci, větru nebo zimě, v místnosti zásadně odkládáme. Slavnostní klobouky s širokými krempami, které jsou nedílnou součástí společenského outfitu, etiketa doporučuje odkládat pouze při jídle. Důležitou roli, dle mého názoru, hraje příležitost a způsob podávání a konzumace jídla. U rautu by odkládání klobouků asi způsobilo paniku. Nosíme-li jako alternativu slavnostního klobouku klobouk koktejlový, není nutné jej odkládat ani u jídla.“ dodává Kateřina Čadová.

Klobouky – klasika, která se vrací na scénu (http://blog.mapaobchodu.cz)

Klobouky existují v neomezeném počtu variant, ať tvarových, barevných nebo materiálových, a je na každém, aby si v nich našel svůj styl. Několik kabelek máme všichni, tak proč nepřidat do šatníků pár klobouků a dopřát si trochu elegance?


Kateřina Čadová se rozhodla splnit si velké přání a naučit se výrobě klobouků. Jako učitelku si vybrala Rose Cory, modistku, která šila klobouky dokonce i pro Královnu Matku. Katčiny klobouky jsou typické originálním, netuctovým designem a tím, že jsou vyrobené tradiční technikou: ručně tvarované a ručně šité. Na pohled z dáli možná nepostřehnutelné, při bližším pohledu zjistíte, že díly či ozdoby nejsou přilepené ale přišité. A na takovém klobouku byste neměli vidět takřka žádný steh.

„Do klobouků jsem se zamilovala. Do každého z nich se snažím dát to nejlepší, co umím, protože sama mám ráda věci z kvalitních materiálů a dobře zpracované. Nabízím zákazníkovi osobní péči a originalitu s každým vyrobeným kusem. Tím se mé klobouky liší od klasické konfekce,“ říká mladá autorka.
Tvorbu Kateřiny Čadové si můžete prohlédnout (a koupit) na Fler.cz na adrese http://www.fler.cz/katerina-cadova.

Fotografie dodává Thinkstock.

Ochrana osobních údajů