Supermarkety v České republice

Supermarkety v České republice

Je to už bezmála dvacet let, co se v České republice objevily první supermarkety. Za jejich boomem stojí zejména fakt, že dnešní společnost neustále někam spěchá a proto jsou supermarkety ideální volbou pro ty, kteří chtějí nakoupit rychle a vše na jednom místě. Velkou devizou velkých supermarketů, nejen v České republice, je pak fakt, že jsou schopni svým zákazníkům často nabídnout výrazně nižší ceny za produkty i služby, než za kolik je nabízí menší prodejci.

Supermarkety jsou dnes již běžným typem obchodů a velká část společnosti si bez nich již nedokáže představit svůj život. Smutným fakt, který doprovází popularitu těchto velkých supermarketů, je společenský dopad na dnešní mladou generaci, která si shopping, neboli nakupování, často přivlastnilo jako nejpopulárnější volnočasovou aktivitu. A jelikož se supermarkety často nachází v nákupních centrech a galeriích, není dnes neobvyklé, že mladí lidé i děti, tráví v těchto prostorech celé odpoledne a nezřídka kdy také víkendy.

Jako každá služba společnosti, mají i takovéto supermarkety dvě strany mince. Tu negativní jsme již popsali, či naznačili výše. Často svou přitažlivostí deformují chování mladých lidí, kteří svůj volný čas tráví velmi nekreativně, stejně jako pomalu, ale jistě ničí drobné a menší živnostníky, kteří nejsou schopni velkým supermarketům konkurovat ani nabídkou, ani cenou. Pro běžného zákazníka však supermarket nabízí značnou řadu výhod, oproti menším prodejnám, jednak je nabízený sortiment většinou opravdu velký, ceny bývají nízké a navíc supermarkety nabízí další služby, které zákazníka potěší a které zpříjemní jeho nakupování. Například jimi jsou kryté parkování, možnost půjčky peněz v prodejně, odborný servis či bonusové akce pro věrné zákazníky.

Mezi nejpopulárnější supermarkety v ČR patří například prodejny Tesco, Lidl, Globus, Kaufland, ale také například prodejny nábytku IKEA či Sconto, případně jsou za supermarkety považovány i hobby markety typu OBI, Baumax či Bauhaus.

Pokud tedy přemýšlíte při nakupování a uvědomujete si všechny důležité fakty, nejsou supermarkety zlo, ale příjemný pomocník při nákupech v každodenním sho­nu.

Foto: Thinkstock

Fotografie dodává Thinkstock.

Ochrana osobních údajů