Sušte úsporně a efektivně

Sušte úsporně a efektivně

Štítky: sušička , Bauknecht , Whirlpool

Pračka prádla je dnes naprostou nezbytností pro každou domácnost. Sušička prádla byla naopak dlouho považována za luxus, ale i v tomto ohledu se její vnímání mění. V letošním roce vzrostly prodeje tohoto spotřebiče o více než 30 %. Argumentů pro její pořízení je mnoho a díky tepelnému čerpadlu lze spotřebič zařadit mezi energeticky úsporné.

Úspora energie

Mnoho lidí se pořízení sušičky brání, protože nechce zvyšovat spotřebu elektrické energie. Přesto ale není důvod k panice, i sušičky se již řadí mezi energeticky úsporné spotřebiče. „Sušičky prádla mají běžně spotřebu okolo 4 kWh, ty s tepelným čerpadlem pak pouze okolo 1, 5 kWh. To znamená, že jeden cyklus sušení v sušičce s tepelným čerpadlem stojí cca 6 Kč,“ vysvětluje Ján Živný ze společnosti Whirlpool. A proč je tepelné čerpadlo úsporné? Teplý a vlhký vzduch byl dříve ochlazován ve výměníku tepla, kde i kondenzovala vlhkost. Teplo z něj bylo neužitečně odváděno ze sušičky ven a sušící vzduch musel byt znovu ohříván energeticky náročnou topnou spirálou. V sušičkách s tepelným čerpadlem se používá k ohřevu vzduchu teplo, které tomuto vzduchu odebereme ve výměníku vlhkosti, čímž dochází k významným úsporám ve spotřebě elektrické energie.

Úspora místa

Častým argumentem proti pořízení sušičky je nedostatek místa v koupelně či prádelně. Tento problém ale lze jednoduše vyřešit postavením sušičky do tzv. komína, kdy spotřebiče stojí na sobě. Většina výrobců nabízí mezí jednotlivé spotřebiče mezikusy, které umožní pohodlnou montáž, zvýší bezpečnost a navíc slouží na odkládání nezbytností pro praní. Navíc ušetříte v domácnosti místo, protože již nebudete potřebovat sušák.

Funkce pro každého

Kromě energetické náročnosti je při pořizování sušičky důležité sledovat i nabízené programy. „Susičky dnes nabízejí funkce, které vyhoví potřebám rodiny i singles, třeba Jeans či Mix pro denní použití. Díky největšímu bubnu na trhu (121 litrů) si Bauknecht také poradí s peřinami a objemnějšími textiliemi,“ vysvětluje Eva Kučmášová výhody sušiček značky Bauknecht. Výhodou je také, že díky diagonálnímu proudění vzduchu a šetrnosti k textiliím není nutné většinu prádla již žehlit.

Sušička Bauknecht TRKA-HP 7781

Sušička s tepelným čerpadlem nabízí technologii Green Intelligence, která šetří čas a energii díky neustálé kontrole vlh-kosti prádla, kterému přizpůsobuje celý proces sušení. Buben s kapacitou 121 litrů vysuší až 7 kg prádla a sušička nabízí 14 programů včetně funkce proti mačkání. Spotřeba energie je 1,37 kWh. Doporučená maloobchodní cena je 26 390 Kč.

Sušička Whirlpool AZA-HP 7781

Sušička s tepelným čerpadlem a inteligentní technologií 6. smysl, která sama nastaví teplotu s ohledem na to nejjemnější prádlo a neustále hlídá a upravuje celý proces sušení. Sušička si poradí až s 8 kg prádla a nabízí 14 programů, například jemné či krátké sušení. Spotřeba energie je 1,55 kWh. Doporučená maloobchodní cena je 24 990 Kč.

Fotografie dodává Thinkstock.

Ochrana osobních údajů